Blog posts

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Desserter, Velkommen i mit køkken

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel er produktet af mit seneste større dessert projekt. At lave en hjemmelavet islagkage har længe været et stort ønske for min ældste søn. Salomon elsker alt hvad der har med kage og is at gøre, og jeg er lykkedes med, at ignorere hans plageri mange gange. Denne gang fik han mig overtalt – det er jo et oplagt projekt at gå i gang med, når der er ferie. Vi hyggede os med det alle tre, lige indtil drengene mistede interessen, fordi en tosset Pokemón hype fik skovlen under dem. Ungerne og jeg nåede dog, at “freestyle” os frem til denne opskrift, og det var spændende at se, om vores lille islagkage eksperiment faldt godt ud – det gjorde det heldigvis! Islagkagen skulle medbringes og nydes hos min svigerfar, der havde inviteret til grillfest på terrassen.

Kirsebærtræet var plukkeklar og de mørkerøde kirsebær var derfor et oplagt valg. Først havde jeg forestillet mig, at jeg ville lave en lækker pistacieis. Jeg kunne desværre ikke finde noget pistaciemasse, og alternativet var simpelthen en lidt for pebret omgang til 40 kroner for 60 gram usaltede pistacienødder – jeg forestiller mig, at jeg skulle bruge omkring 250 gram. Islagkagen er i forvejen en noget bekostelig dessert at give sig i kast med. I skabet havde jeg en dåse sødet kondenseret mælk og vi blev hurtigt enige om, at de lidt syrlige kirsebær ville matche en god hjemmelavet saltkaramelis perfekt. Vi fik heldigvis ret!

Det er jo meget heldigt, at islagkagen blev så lækker, nu hvor vi fik lavet vores helt egen opskrift på de to slags is. Jeg fandt en opskrift på en knaldgod mandelbund som jeg justerede lidt på. Nu hvor islagkagen blev en stor succes, tør jeg godt, at dele min opskrift med dig. Vi brugte to dage på det, så det er ikke en dessert man sådan lige klasker sammen til om aftenen. Du får en hulens masse billeder i håbet om, at det kan kompensere lidt for den noget forvirrende og lange vejledning af processen.

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel, mandelbund og marcipan, toppet med smeltet chokolade og friske kirsebær.

Start med at koge dåsen med kondenseret sødet mælk. Stil den på højkant i en gryde med vand der hele tiden dækker. Lad dåsen småkoge i ca. 3 timer, inden den tages op og stilles til afkøling. Du åbner den først dagen efter hvor du skal lave din saltkaramelis. Drys lidt læsøsalt/flagesalt i din karamel, smag til og gem nu lidt under halvdelen af saltkaramellen i et glas med låg. Du skal kun bruge lidt over halvdelen af din hjemmelavede saltkaramel til din is.

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramelHjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Mandelbund

  • 3 æggehvider
  • 150 g sukker
  • 175 g mandler
  • 1 tsk. vaniljesukker

Pisk æggehvider, sukker og vaniljesukker til du får en stiv marengs, vend de hakkede mandler i og hæld massen i en rund kageform med bagepapir. Bages ved 170 grader i ca. 40 minutter. Ta bunden forsigtigt ud af formen og lad den stå og afkøle. Du kan sagtens bage bunden dagen før islagkagen samles.Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Til de to slags hjemmelavede is, lavede jeg en grundis, hvorefter jeg delte massen i to skåle, én til kirsebæris og én til saltkaramelis.

Til grundisen skal du bruge følgende ingredienser
  • 8 æggeblommer
  • 200 gram sukker
  • 3 tsk. vaniljesukker
  • 1 liter fløde
  • ½ liter cremefraiche 18%

Opvarm fløde og vaniljesukkeret i en gryde under omrøring. Tag gryden af varmen, inden blandingen når kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker til en tyk hvid æggesnaps, tilsæt cremefraichen og hæld flødeblandingen over æggesnapsen, mens du pisker med et piskeris. Opvarm cremen ved svag varme, til den tykner. Afkøl cremen. Nu har du en lækker creme til vaniljeis. Del portionen i to skåle. Nu er du klar til at lave din kirsebæris og saltkaramelis.Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Saltkaramelis

Vend din saltkaramel i din creme til det er jævnt fordelt i en homogen karamelmasse. Sæt nu din mandelbund tilbage i kageformen og hæld karamelcremen ovenpå. Pak kageformen forsigtigt til med stanniol eller lign. og sæt den i fryseren.

Kirsebæris

  • 250 gram udstenede kirsebær
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 spsk. sukker

Øvrige ingredienser til pyntning af islagkage

  • Marcipan
  • Mørk chokolade med højt kakaoindhold
  • Friske kirsebær
  • evt. lidt pisket flødeskum til at pynte toppen

De udstenede kirsebær lægges i en skål med vanilje og sukker. Kirsebærene skal stå og trække i nogle timer og gerne en hel dag, inden de skal bruges. Når bærene har trukket lidt sødme til sig, hældes skålens indhold i cremen. Hæld indholdet i en fryseegnet bøtte med låg og sæt til frys. Ta´bøtten op et par gange i løbet af de næste timer, hvorefter kirsebærcremen piskes med håndmixer og sættes på frys igen. Processen med håndmixeren formindsker krystalliseringen i isen.Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramelHjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Sådan samler du din islagkage

Kort tid inden du skal serverer din islagkage, ruller du et langt stykke marcipan ganske tyndt, så det passer med et lag marcipan hele vejen rundt i kanten af islagkagen. Smelt din chokolade over vandbad. Fra fryseren tager du nu din kirsebæris og bageform med mandelbund og saltkaramelis ud. Forsigtigt tager du din islagkage ud af formen, hvorefter den sættes på et flot højt kagefad eller en fin tallerken. Har du en rigtig isske kan du lave store flotte runde kugler af din kirsebæris og placere ovenpå islagkagen. Dekorer som du ønsker og pynt med smeltet chokolade og friske kirsebær på toppen. Pynt også med lidt flødeskum hvis du har lyst. Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel

Kombinationen af de syrlige og friske kirsebær går suverænt med den søde og salte smag fra karamellen. Sammen med den sprøde bund med knas fra mandler, er det med til at gøre desserten til en udsøgt og lækker dessertoplevelse.

Server til kaffe og dessertvin!

Prøv også denne kage som jeg havde stor succes med

Verdens bedste dessertkage

Hjemmelavet islagkage med kirsebær og saltkaramel, værs´go!

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

3 Comments

  1. Christina
    22. december 2017 at 09:30
    Reply

    Hjælp, ismassen kom op og koge og nu vil den ikke tykne. Er det en ommer?

    • Anne Sofie
      22. december 2017 at 09:46

      Hej Christina, jeg tror desværre, det er en ommer – men prøv lige at google lidt på det, hvis du har mod på at give det et forsøg 🙂 Held og lykke med det og rigtig glædelig jul til dig 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.