Blog posts

Hjemmelavede klassiske flødeboller

Hjemmelavede klassiske flødeboller

Desserter, Velkommen i mit køkken

Hjemmelavede klassiske flødeboller

Jeg er kæmpe fan af hjemmelavede klassiske flødeboller med en tyk skal af mørk knasende chokolade med blødt fyldigt fluffy skum ovenpå en smagfuld og let crunchy marcipanbund. Det er tilmed en smadder hyggelig aktivitet at lave med ungerne – alene det forventningsfulde blik der omgående rammer én er hele arbejdet værd. Begejstringen vil ingen ende tage, når jeg sætter hjemmelavede flødeboller på programmet. 

Hjemmelavede klassiske flødeboller
Børnene bruger hverken sprøjtepose eller stjernetyl

God gammel grundopskrift

Opskriften på de hjemmelavede klassiske flødeboller er den samme gamle version, jeg har brugt i årevis, hvilket aldrig slår fejl. Nogle gange bruger jeg både smeltet sukker med vanilje og tilsætter lidt glukosesirup mens guffet piskes til det har opnået rette konsistens. Andre gange smager jeg skummet til ved at tilsætte lidt flormelis samt et par dråber citronsaft, der giver skummet et flot blankt look – så får den ellers bare en omgang mere med piskeriset i køkkenmaskinen. Jeg følger dog altid målene og fremgangen nøje. Det betaler sig at bevæbne sig med tålmodighed når det kommer til at piske guffet tilstrækkeligt. 

Hold dig til de gode klassiske flødeboller

I forlængelse af mine seneste vellykkede eksperimenter med matchapulver, fik jeg lyst til også at prøve det i flødeboller, hvilket var en stor bummert! Matcha er generelt godt i det søde køkken, så jeg tænkte, at kombination ville blive super god – det gjorde den altså ikke, tværtimod! Derfor blev jeg nød til at lave en ny omgang flødeboller sammen med børnene i søndags – denne gang holdt mig til den gode gamle klassiske version. Opskriften skal naturligvis have en plads på domænet til glæde for alle mine flødebollespisende læsere.      

Prøv også disse lækre italienske citrontærter

Hjemmelavede klassiske flødeboller

Dette skal du bruge (20-22stk.)

  • 1 dl. vand
  • 300 gram sukker eller 150 gram sukker og 100 gram glukosesirup
  • 150 past. æggehvider, 3 bægre
  • 300 gram mørk chokolade, 55%
  • 100 gram hvid chokolade
  • 1 tsk. flydende vanilje el. kornene fra en stang
  • 1 spsk. flormelis
  • ca. 350 gram marcipan
  • Forskelligt pynt, evt. guldglimmer, frysetørrede frugter eller kokos   

Sådan gør du

  1. Rul marcipanen i lidt flormelis så den ikke klistre så meget. Skær tynde skiver af marcipanrullen, der skal blive omkring 20 stk. Giv dem et lille tryk med håndfladen og læg dem på en bradepande beklædt med bagepapir. Bages i ovnen i ca. 5 minutter på 200 grader til de er lidt sprøde og gyldne.
  2. Kog vand, sukker og vaniljeessens i en kasserolle til sukkerkanten gyldnes, brug evt. et bagetermometer – sukkerlagen skal være ca. 120 grader. 
  3. Pisk æggehvider med en køkkenmaskine eller en håndmixer, tilsæt den varme sukkerlage lidt efter lidt og pisk i godt et kvarter til guffet har den rette skivhed.
  4. For at opnå det flotteste flødebolleresultat vil jeg anbefale dig at fylde guffet i en sprøjtepose med en stor stjernetyl (←reklamelink), alternativt kan du bruge en frysepose og klippe et hul i posen.
  5. Sprøjt nu guffet sirligt ovenpå midten af de afkølede marcipanbunde, skummet skal være tæt og højt. Sæt evt. bagepladen med flødebollerne på køl i 10 minutter eller bag dem i ovnen i 3-5 minutter ved 175 grader, hvis skummet ikke holder så godt og klasker lidt sammen, det giver skummet en tynd skal, så de forbliver oprejst, når de overtrækkes med chokolade.
  6. Smelt hvid og mørk chokolade i hver sit vandbad eller i microovnen. Varm 1/3 del af chokoladen og rør resten sammen med den lune smeltede chokolade – på denne måde bliver tempereringen af chokoladen bedst.
  7. Stil flødebollerne på en bagerist og overhæld hver enkelt flødebolle med mørk/hvid chokolade ved brug af en spiseske. Brug ca. 1½ spsk. til hver flødebolle. Dekorer evt. med tynde striber hvid chokolade ved brug af en pose og et lille stjernetyl. 
  8. Pynt de hjemmelavede flødebollder mens chokoladen endnu ikke er stivnet. Du kan pynte med lidt guldglimmer, frysetørrede bær eller finthakkede pistacienødder.
  9. Spis straks en flødebolle sammen med dem du vil forkæle og gem resten et køligt sted i op til 4 dage.
  10. Nydes til en god kop kaffe, te eller et godt glas portvin.

Hjemmelavede klassiske flødeboller

Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller Hjemmelavede klassiske flødeboller

Tip : Skulle det mod forventning ske at dit skum ikke bliver tilpas stift og fluffy efter det har fået over 10 minutter på røremaskinen, kan du tilsætte et par spsk. flormelis og lidt ekstra glukosesirup i skummet mens det piskes, det plejer at virke for mig, hvis skummet ikke bliver så fast som jeg ønsker. Det er vigtigt, for ikke at de klasker sammen, efter de er blevet overtrukket med chokolade.

Opbevar de hjemmelavede klassiske flødeboller i en tætlukket æske eller bøtte, stil dem et køligt og mørkt sted og spis dem indenfor 4 dage for bedste flødebolleoplevelse.

Hjemmelavede klassiske flødeboller værs´go 🙂

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

12 Comments

  1. venterpaavin
    26. november 2018 at 1:00 PM
    Reply

    De ser jo fremragende ud – og glimmerdetaljen elsker jeg.
    – A

    • Anne Sofie
      26. november 2018 at 4:00 PM

      Tak 🙂 Ja, det giver et let julet udtryk, hvilket jo bare er helt perfekt pt. 🙂

  2. Vicky
    26. november 2018 at 9:02 PM
    Reply

    Whauv hvor ser de flødeboller bare lækre ud. Jeg kunne godt finde på at bytte noget af al den ensformige julekonfekt ud med flødeboller til familien i år. Jeg er ret sikker på at jeg bliver meget populær på det ?

    • Anne Sofie
      26. november 2018 at 9:13 PM

      De smager vidunderligt, langt bedre end Spangsberg forsikrer mine børn om 🙂

  3. Kemimor
    26. november 2018 at 9:39 PM
    Reply

    De ser virkelig lækre ud ☺ jeg leder efter en opskrift på vaffelbunde til flødeboller (kan ikke tåle nødder og mandler), hvis jeg finder en på et tidspunkt, må jeg give dit fyld et forsøg ☺

    • Anne Sofie
      26. november 2018 at 9:58 PM

      Ja gør endelig det, jeg ved også, at man kan købe nogle ret gode flødebollevaffelbunde, men ellers så kan man jo prøve med alt muligt andet 🙂 God fornøjelse.
      Mvh.

      Anne Sofie

  4. Annette
    26. november 2018 at 9:50 PM
    Reply

    De er simpelthen super flotte ! Det må uden tvivl prøves en dag 🙂

    • Anne Sofie
      26. november 2018 at 10:00 PM

      Tak 🙂 Ja sådan en stor stjernetyl kan altså virkelig godt betale sig at anskaffe! Der er stor forskel på om man laver dem med eller uden, men smagen er helt den samme, heldigvis 🙂

  5. Michelle Elbæk Jensen
    26. november 2018 at 11:39 PM
    Reply

    Smukke flødeboller – og hvor er det nogle skønne børn der hjælper ?

  6. Rikke
    27. november 2018 at 7:23 PM
    Reply

    De ser vildt gode ud. Jeg har altid været flødebolle-elsker 🙂 Men har dog aldrig selv kastet mig ud i projektet med at lave dem selv. Måske det snart er ved at være tid 😉

    • Anne Sofie
      27. november 2018 at 7:39 PM

      Jeg er også en sand flødeboller-elsker❤️ Prøv det, det er godt!

  7. Malene
    27. november 2018 at 11:01 PM
    Reply

    Mums! De ser lækre ud. Det er længe siden jeg har lavet flødeboller, det må snart prøves igen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.