Blog posts

Hemmeligheden bag en god sovs

Hemmeligheden bag en god sovs

Saucer, Tips & Tricks

Hemmeligheden bag en god sovs

Hemmeligheden bag en god sovs kan ved første øjekast måske virke lidt kompliceret, men det er slet ikke tilfældet, når du indtænker de fem grundsmage. Det vigtigste ved sovs er smag og konsistens. Den skal smage af noget og hænge ved kartoflen uden at være tyk som en dip. Nogle foretrækker en skysauce til disse retter, men jeg foretrækker at koge panden af og jævne skysaucen – det gir sovsen en bedre konsistens, og det er sådan vi bedst kan lide den til vores bøfsandwich og hakkedrenge. 

En god bøfsauce skal smage af kraft fra kød og løg, og den skal have en dybde og skarphed, der er kraftig og afrundet med en sjat fløde. Det giver saucen en god eftermag og konsistens. Jeg kan ikke fordrage brun sovs der mest af alt smager af mel, mælk og smør, det er helt forkert, og det giver en lidt for klæg fornemmelse i ganen. Det er ret simpelt at bygge en god sauce eller sovs op, hvis blot du sørger for at tilsætte de ingredienser, der fremhæver madens egen smag, giver dybde, fylde, friskhed og balance samt inddrager de fem grundsmage.

Lav den bedste sovs til hakkedrenge og bøfsandwich

 

 De 5 grundsmage:

Salt√  Sødt √ Surt Bittert  Umami

De 5 grundsmage skal bygge din sovs op. Hvis du tilsætter lidt fra hver grundsmag, og sørger for at tilpasse den ved at smage til undervejs, så lover jeg dig, at du vil kunne lave en rigtig “power-sovs”. Øv dig i at kombinere de 5 grundsmage – du lærer det hurtigt, og det er vigtigt, at du øver dig i at tilsætte og smage disse grundsmage, i alle retter du tilbereder. Snart vil du lave en vellykket sovs hver gang, det har intet med held at gøre. 

De 5 grundsmage er vigtige at stimulere vores smagsløg med, de vil være med til at give dig en mætheds og tilfredshedsfølelse, der gør at du ikke vil få behov, for at spise sødt eller snacks efter aftensmaden fordi dine smagsløg er tilpas stimulerede – Så udover at stimulere dine smagsløg kan du ved at tilføre den rette kombination og mængde af de 5 grundsmage i dine måltider have lettere ved at skære ned på dit sukkerindtag – Det er da meget interessant og total win- win.

Eksempel

I min bøf-sovs er de 5 grundsmage repræsenteret og tilsat som jeg foretrækker – det er nedenstående ingredienser, jeg mener, egner sig bedst til netop denne ret :

 • Salt & peber: Den salte og bitre grundsmag: Saltet forstærker madens smag, mens peberet tilfører et bittert element, der giver saltet den rette modvægt og balance – det går særligt godt i spænd med madens fedme og sødme.
 • Eddike : Den sure grundsmag: Den fremmer madens smag og friskhed, og er vigtig ift. at give maden mere dybde og kontrast.
 • Ribsgele: Den søde grundsmag: Den afrunder madens smag, der er vigtig ift. balancen mellem det syrlige og bitre.
 • Løg:  Den bitre grundmag der samtidig søder løgene ved stegning i smør og tilsat et lille drys sukker. 
 • Tomatpure: Umami grundsmag: En grundsmag der også tilfører maden en eftersmag, som får retten til at fremstå kraftig.
 • Skykraften fra oksekødet tilsat lidt oksebouillon : Umami grundsmag: Tilfører dybde og smagsfylde som får de andre grundsmage til at træde frem.
 • Fløde : Den søde grundsmag der også tilfører konsistens og fedme til maden.
 • Mørk chokolade : Den bitre grundsmag, det har du sikkert før set på ingredienslisten til chili con carne – Her passer kaffe også super godt.
 • Champignon i papirtynde skiver: Umami grundsmag

Det er altså hemmeligheden bag en god sovs – simpelt ik ?

Lav verdens bedste sovs til bøfsandwich og hakkedrenge

 • Svits 4 løg bløde i smør og krydr med salt & peber og lidt sukker. Læg de bløde løg i en dyb tallerken.
 • De tynde skiver af champignon (ca. 5-7 stk.) svitses i smør til de er gyldne, læg dem ved løgene.
 • Steg hakkedrengene i smør ved hård varme og steg et par minutter på hver side til de er brune, lidt sprøde og ikke helt færdige. Læg bøfferne ovenpå de bløde løg.
 • Kog panden af med vandet fra kartoflerne (umami smag), kog op og tilsæt nu de forskellige ingredienser. Lidt tomatpure, 1 tsk. ribsgele, lidt balsamicoeddike, et lille stykke mørk chokolade og en sjat fløde.
 • Kog igennem og smag til. Smag til med salt og peber og de forskellige grundsmagsgivere. Bliver sovsen for bitter pga. chokolade og peber, kan du opveje det med lidt mere umami og fløde.
 •  Jævn sovsen med den brune maizena saucejævner eller det du foretrækker og tilsæt kulør.
 • Når sovsen har den rette smag, lægger du bøfferne i panden, ned i sovsen, fordel champignon rundt i sovsen og læg de bløde løg ovenpå bøfferne.
 • Lad bøfferne stå i sovsen og småsimre i ca. 5-10 min. til de er færdige.

Det er ikke æstetisk flot mad, men det er godt!

Hemmeligheden bag en god sovs
Hakkedrenge i pandesovs
Hemmeligheden bag en god sovs
Hakkedrenge med det hele

Hemmeligheden bag en god sovs

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

3 Comments

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.