Lækker vegetarisk linsegryde – indisk dahl
Indisk dahl er en rigtig herlig fyldig ret, der primært består af røde linser, kokosmælk, grøntsager og en masse varme indiske krydderier. Den vegetariske linsegryde er kødfri, men i hver eneste mundfuld er der en dejlig fyldig umami-smag, der sammen med rettens øvrige smagsindtryk fuldender smagsoplevelsen. Smagen af umami kommer bl.a. fra grøntsagerne der har simret i suppen med tomatkoncentrat over tid.
Nogle vil måske mene, at “lækker vegetarisk linsegryde” ikke just er en overskrift, der sælger sig selv særlig godt – heriblandt min mand der ofte udviser en vis skepsis, overfor kødfrie retter der hovedsageligt består af noget med gryn, bønner, linser og deslige. Alligevel tager jeg gang på gang fusen på ham, når jeg disker op med disse velsmagende og mættende vegetarretter, som han efterfølgende blankt indrømmer at elske!
Faktisk burde vi spise meget mindre kød til hverdag. Vi øver os, men vi skal generelt blive bedre til at springe kødet over blot et par gange ugentligt – det er ikke nemt, når man som vi, er kødelskere. Så er det godt, at der findes så mange gode vegetariske retter som denne indiske dahl – en ret jeg blot har lavet få gange, og alligevel er den røget højt op på favoritlisten hos børn og voksne herhjemme. Jeg har også lavet “one-pot dahl”, som egentlig er det samme som nedenstående, bortset fra at man laver alt i en gryde (dahl og ris).
Er du vild med indisk mad ? Prøv denne lækre Chicken tikka masala, den er virkelig god, hvis jeg selv skal sige det 😉
Lækker vegetarisk linsegryde – indisk dahl
Dette skal du bruge til den vegetariske linsegryde
- 6 dl. røde linser
- 4 dl. vand
- 2 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 dåse flåede tomater
- 2-3 friske tomater skåret i tern
- 2 gulerødder
- 1 stor rød peberfrugt
- 1 frisk rød chili el. tørret
- Et lille stykke frisk ingefær
- 2 store dåser kokosmælk
- ½ porre
- Saften fra en limefrugt
- 1 lille dåse tomatpure
- Olie og smør til stegning
- 2 spsk. god gul karry
- 1 spsk. garam masala
- 1 tsk. spidskommen
- Lidt cayennepeber
- 1 bundt frisk koriander, samt lidt stødt
- 1 håndfuld friske mynteblade
- ca. 1 spsk. salt og friskkværnet peber
Toppings
Små mangostykker, gulerødder, friske koriander, mynteblade, rød peber, hakket tomater, tynde porreskiver, limebåde og en venlig klat græsk youghurt med hakket mynteblade, citronsaft og salt.
Sådan gør du
- Klargør alle grøntsager. Svits løg, ingefær og hvidløg i olie (kokosolie el. raps) og lidt smør til det gyldner let. Svits hvidløg og ingefær med til sidst, så det ikke branker.
- Rist karryen og de andre stødte krydderier af i gryden (vent med garam masala). Pas på det ikke brænder på, tilsæt evt. mere olie/smør for at undgå dette.
- Tilsæt nu vand, flåede tomater, kokosmælk, limesaft og tomatpure, rør sammen og lad det simre et par minutter inden du tilsætter de røde linser og garam masalaen. Lad det simre i en lille time.
- Hak det meste af et bundt friske koriander og en lille håndfuld mynteblade (gem resten til toppings), kom det i linsegryden. Smag til med salt, peber, lidt citronsaft/lime og lad det simre lidt i et par minutter inden servering.
- Server det ovenpå jasminris eller spis disse lækre naanbrød til. Pynt med lækkert topping, se billeder.
One-pot dahl laves på samme måde, ris tilsættes sammen med de røde linser. Det hele småsimre i lidt over 1 time – metoden kræver at du er mere over gryden, for at undgå at det brænder på. Jeg foretrækker ovenstående metode, da det giver plads til at variere tilbehør.
Rigtig go´appetit!
2 Comments