Blog posts

Den gode danske hverdagsret millionbøf 

Den gode danske hverdagsret millionbøf 

Hverdagsmad

Den gode danske hverdagsret millionbøf 

Den gode danske hverdagsret millionbøf er i sandhed en god klassiker i mange hjem. Det er en nem og smagfuld ret, der kan varieres med forskelligt fyld og tilbehør uden at gøre noget større væsen af sig – dermed ikke sagt, at man skal undervurdere smagen i denne hverdagsklassiker, der bestemt rummer stort potentiale, hvis du altså laver den som jeg – Ha! Jeg mener, vi taler om den meget babyegnede ret der i nogle egne også kendes som væltet lokum pga. rettens brune udtryk og noget linde ensartede konsistens. Smæk på smagen kræver det altså. 

Jeg elsker retten helt klassisk krydret og serveret til kartoffelmos med syltede rødbeder eller bagt et fad i ovnen med et låg af gylden og sprødt mos – det tilfører lidt dejlig konsistens til retten. Det tager mig omkring 30 minutter at lave millionbøf med kartoffelmos fra start til slut – det er en økonomisk ret, da vi ofte får to gode måltider ud af den. Dagen efter spiser vi det typisk med bagt kartoffel -og rodfrugtmos med syltede rødløg til, denne ret kalder jeg bøffelmos – hvorfor ved jeg ikke, det har den alle dage heddet i min familie.  

Serveringstip

Du kan med fordel forfine din millionbøf ved at tilsætte smørristede svampe, små syltede perleløg, bagte cherrytomater eller finthakkede grillede røde peberfrugter. Det smager super godt sammen med alle de øvrige ingredienser, og så fylder det jo godt i gryden, så retten rækker lidt længere. Derudover smager hjemmesyltede rødbeder jo bedst, men har du ikke det på lager, køber du bare et glas i supermarkedet.  

Prøv også denne lækre og SU-venlige chili con carne 

Den gode danske hverdagsret millionbøf

Dette skal du bruge

  • 500-600 gram god hakket oksekød
  • 3 gulerødder
  • 1 porre
  • 4 løg gerne forskellige, rødløg, gule, skalotte, forårsløg osv.
  • 1 dl. halvtør rødvin hvis du har en slat tilovers på køl
  • 1 stor spiseskefuld tomatpúre
  • 2-3 stilke frisk timian
  • ½-1 dl. piskefløde
  • ½ tsk. ribsgéle
  • Evt. 1 glas syltede perleløg
  • 3 laurbærblade
  • 3 enebær
  • Et stykke knoldselleri
  • 6 bagekartofler 
  • 50 gram smør
  • 1 dl. mælk
  • En knivspids muskatnød
  • Salt og peber
  • Syltede rødbeder
  • Persille
Sådan gør du
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med en porretop, et stykke knoldselleri skåret i mindre stykker, laurbærblade og enebær. Fyld vand i gryden til det dækker. Bring vandet i kod og lad det småkoge i ca. 15 minutter, sluk for varmen og lad kartoflerne stå i det varme vand.
  2. Hak løg fint, snit porrer, skræl gulerødder og skær dem i mindre stykker – læg dem i en skål. Svits løg og porrer i en gryde med smør, de skal blot klarres – hæld dem i en skål og svits nu oksekødet i gryden.
  3. Når oksekødet er brunet og har delt sig i millioner (deraf navnet på retten), tilsættes løg, porrer, gulerødder og rødvin. krydr med rigeligt friskkværnet peber og frisk timan. Lad det småkoge i ca. 5-10 minutter inden kartoffelvandet tilsættes med en stor suppe-øseske. 
  4. Tilsæt 3-4 store øseskefulde kogevand fra kartoflerne (ca. 5-6 dl.) sammen med tomatpure. Lad det simre i godt 10-15 minutter. Jævn saucen med lidt brun saucejævner fra maizena, tilsæt kulør efter ønsket farve, tilsæt fløde og salt. 
  5.  Smag din millionbøf til med ribsgele, salt og peber og lad det småsimre mens kartoffelmosen laves.
  6. Fisk porretoppe, enebær og laurbærblade op af kartoflerne og hæld det resterende kogevand fra. Mos kartoflerne i en skål, gerne ved hjælp af en håndmixer. Tilsæt smør skåret i mindre stykker, salt, mælk og lidt revet muskatnød. 
  7. Kom en skefuld kartoffelmos i en dyb tallerken og lav et lille hul i midten, hvor din millionbøf kan hældes ned i. Pynt med persille og frisk timian og server syltede rødbeder eller rødløg til.  

Kartoffelmos Den gode danske hverdagsret millionbøf  Den gode danske hverdagsret millionbøf 

Den gode danske hverdagsret millionbøf 
Millionbøf med perleløg

Prøv også denne gamle opskrift på en rigtig lækker kartoffelmos, se venligt bort fra den ringe billedkvalitet.

Rigtig go´appetit! 

Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.

Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.

De bedste hilsner

Anne Sofie

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

4 Comments

  1. Jeanette
    19. februar 2019 at 12:16
    Reply

    Ej, det må på madplanen! Tak for mega god inspiration 😀

  2. hejsommerfuglekysdk
    19. februar 2019 at 20:58
    Reply

    Jeg stemmer i med Jeanette – det må på næste uges madplan! Og cadeau herfra for at du kan få sådan en ret til at se lækker ud på billeder. Det fortjenter et skulderklap 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.