Blog posts

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Gæstemad, Hverdagsmad, SU venlige retter, Velkommen i mit køkken

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme er særdeles velegnet til en gæstemiddag som lækker forret eller hovedret, eller i en weekend hvor man trænger til lidt ekstra godt. Jeg er vild med dette fyld, det smager så godt! Den milde gorgonzola er ikke dominerende, men tilfører noget delikat og let krydret til smagen – sammen med pancetta, citronskal, salvie og de øvrige ingredienser er hver mundfuld dejligt afstemt.

Køkkenudstyr til din hjemmelavede pasta

Når man laver hjemmelavet ravioli og pasta generelt, er det en stor hjælp at bruge en pastamaskine, men det kan også godt gå med en kagerulle – det kræver lidt ekstra tålmodighed, da det tager tid, at få dejen tilpas tynd. Jeg har selv denne pastamaskine fra Jamie Oliver, der efterhånden er så langt nede i pris, at man bør overveje, at anskaffe sig en og lade kagerullen blive i skabet. Skal det være rigtig nemt at lave hjemmelavet pasta, findes der naturligvis også smartere maskiner til dette formål, se bare denne (←affiliate-link) smarte maskine der også kan ælte dejen for dig. Man kan købe sig fattig i udstyr, da der findes rigtig mange hjælpemidler, men med en enkel pastamaskine og et raviolihjul/klejnekniv kommer du rigtig langt – jeg bruger ikke andet. 

Lav ekstra pastadej til fryseren

Når jeg laver hjemmelavet pasta, hvilket højest sker et par gange årligt, laver jeg oftest en stor portion pastadej. Det kan man jo ligeså godt, når man alligevel er i gang med at svine med melet, og det er bare så lækkert at have en portion frisk hjemmelavet pasta liggende i fryseren. Jeg ganger gerne opskriften op 2-3 gange – på denne måde får jeg nemlig masser af hjemmelavet pastadej til de næste par dage og til fryseren. Hjemmelavet ravioli med forskelligt fyld er super velegnet at fryse.

Tip: Vil du fryse dine hjemmelavede ravioli, kan du placere dem enkeltvis på et meldrysset spækbræt, der kan gå i fryseren. Lad dem få 30 minutter inden du tager dem ud, og lægger dem i en frysepose – på denne måde undgår du at dine ravioli klistre sammen. På posen skriver jeg både antal og hvilket fyld, der er i mine ravioli. 

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacremePå nuværende tidspunkt har jeg to slags ravioli og en ekstra stor klump pastadej liggende. De frosne ravioli kommer jeg i spildkogende vand i 5-6 minutter, og den store klump pastadej bruger jeg til lasagneplader, mere ravioli og tagliatelle. Den frosne dej optøes langsomt i køleskabet dagen forinden, hvorefter den er klar til at blive arbejdet med. Overskydende fyld til ravioli kan du med fordel også nedfryse – super nemt og lækkert, så gør endelig dig selv den tjeneste, det fortryder du næppe.   

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Til 4 personer

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Raviolidej 
  • 150 durumhvedemel
  • 350 gram tipo 00 hvedemel
  • 5 store friske æg
  • 1 tsk. salt
  • Lidt olivenolie til hænderne når dejen æltes.

Sådan laver du pastadejen

  1. Start altid med at forberede dit raviolifyld, så det er helt klar til at komme ovenpå pastaen, der ikke må lægge for længe, da der er risiko for at pastaen bliver for tør. Skulle det ske, da duppes forsigtigt med lidt koldt vand på fingrene.  
  2. Når du er klar til at lave pastadejen, vejer du melet af og enten laver du det vulkanformet direkte på køkkenbordet , eller i en stor skål, hvis du da laver en stor portion pastadej.   
  3. Med en finger laver du en lille fordybning i mel-vulkanen hvori æggene et efter et slås ud. Med en gaffel pisker du æggene, der lidt efter lidt vil tage melet med. Når du nærmer dig en grødlignende konsistens, begynder du at ælte til en samlet dej. 
  4. Er dejen for tør kan du fugte hænderne med en god olivenolie eller lidt vand, indtil du er tilfreds med konsistensen igen. Dejen skal æltes godt, det tager kræfter og tid.  
  5. Pak den færdige pastadej ind i madfolie og læg dejklumpen på køl i mindst en halv time. 
  6. For videre instruktion vil jeg anbefale dig at se denne video med den anerkendte og herlige italiener Gennaro, han viser og forklarer processen bedre, end jeg kan beskrive med ord. Er han ikke fantastisk!
  7. Kog pastaen i spilkogende saltet vand i ca. 4 minutter, ta´dem op med en hulske eller hæld dem forsigtigt over i et dørslag.

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Raviolifyld 
  • 75 gram mild gorgonzola, dulce
  • 100 gram mascarpone
  • 50 gram revet grana padano eller parmesanost
  • 1 spsk. citronskal
  • 1 spsk. citronsaft
  • 75 gram pancetta eller tørsaltet bacon
  • 1 spsk. finthakket salvie

Sådan laver du raviolifyldet

  1. Steg pancetta eller tørsaltet bacon på en pande, skiverne skal være gyldne og let sprøde uden at være mørke og slet ikke brankede. Lægges efterfølgende til side på et stykke køkkenrulle.  
  2. Riv citronskal og grana padano/parmesanost. 
  3. Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og hak til ingredienserne er finthakkede og har en cremet samlet konsistens. 
  4. Kom fyldet i en skål beklæd med folie og stil skålen på køl i ca. 1 time. Imens forberedes pastadejen.  
  5. Når pastadejen er færdig, placerer du 1 tsk. fyld på den tynde pasta, se billeder og ovenstående video.

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Serveringsforslag

  • 150 gram smør
  • 10-12 grønne asparges
  • 1 spsk. citronsaft
  • 5-6 finthakkede salvieblade
  • 2 stængler forårsløg i små ringe
  • Ca. 50 gram revet grana padano eller parmesanost til topping 

De hjemmelavede ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme spiste vi som aftensmad helt enkelt og simpelt med brunet smør tilsat lidt citronsaft, friske salvieblade, forårsløg, smørstegte grønne asparges og et venligt drys revet grana padano – det er virkelig lækkert. Er du i tvivl om, hvordan du laver brunet smør, som jo bare smager så vidunderligt, og passer perfekt til ravioli så tjek denne video.

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme

Er du vild med italienske retter så prøv min opskrift på Saltimbocca 

Ravioli med pancetta og mild gorgonzolacreme, værs´go 🙂 

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

5 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.