Blog posts

Lækre sprøde og saftige boller – Projekt bagværk

Lækre sprøde og saftige boller – Projekt bagværk

Bagværk, Velkommen i mit køkken

Lækre sprøde og saftige boller

– Projekt bagværk

Projekt bagværk har fået en god start. Denne opskrift har til morgen givet os lækre sprøde og saftige boller. Det er en overskrift, der ikke kræver den helt store kreative eller lumre tankegang, før den kan misforstås! Bevares, det er jo fredag. Jeg kan dog forsikre dig om, at der her er tale om bagværk – nemlig mit nye tema, Projekt bagværk.

Sent i aftes lavede jeg to portioner dej der skulle langtidshæve, se her

Fra den ene dej bagte jeg en portion lækre sprøde og saftige boller. Familien vågnede op til et morgenbord med nybagte boller, kaffe og te. Børnene spurgte, om det var fars fødselsdag ? De nyder allesammen godt af, at jeg pt. går ledig. (det lykkelige ledighedsliv). Bollerne smagte virkelig godt, og de havde en god struktur og en fantastisk kombination af at være sprøde udenpå og tilpas saftige og bløde indeni. De ligger bestemt i toppen, over de bedste boller jeg har bagt.

Dejen til grydebrødet får lov at stå og hæve i over 30 timer – jeg har dog skiftet til en mere rummelig skål undervejs, for at undgå, at dejen flyder ud på køkkenbordet. Det er faktisk et bagestunt, jeg har lavet et par gange før- det er bare så kedeligt med al det dejspild og ikke mindst rengøringen efterfølgende! 

Jeg glæder mig meget til at se resultatet af den lange hæveproces imorgen lørdag, hvor jeg vil bage grydebrødet

Mit projekt bagværk er indtil videre ret vellykket – jeg tør derfor godt at dele opskriften med dig.

Lækre sprøde og saftige boller

Ingredienser

 • 6 gram gær
 • 6 dl. koldt vand
 • 18 gram salt
 • 1 tsk. honning (Jeg brugte den fra de brune bier på Læsø)
 • 1 tsk. hybensirup (Anden sirup, særligt havtornsirup kan bruges )
 • 50 gram grahamsmel
 • 100 gram fuldkornshvedemel
 • 450 gram hvedemel

Fremgang

Rør gær, salt, honning og sirup ud i det kolde vand, jeg plejer at bruge mit piskeris – ikke fordi jeg giver den en ordentlig omgang, det er nemmest at få det hele opløst og blandet godt sammen på denne måde. Tilsæt nu melet og rør det hele sammen i ca. 3 minutter, lige under middel hastighed på din røremaskine. Resten af dejen røres på max hastighed i 10-15 minutter hvorefter dejen hældes i ny og oliesmurt skål. Brug en rummelig og høj skål hvis du vil være sikker på at dejen ikke hæver ud af skålen. Lad dejen hæve i 7-8 timer.

Den færdighævede dej hældes ud på køkkenbordet, for at undgå et klistret bord, strø da med lidt hvedemel forinden. Dejen skal ikke æltes, den skal blot skæres ud til 12 boller. Jeg rullede ikke bollerne, men brugte min brede japanske kokkekniv, det giver en fin form. Bollerne bages først 5 minutter ved 250 graders varmluft og efterfølgende 10 minutter ved 220 grader.

De varme færdigbagte boller placeres på et rent viskestykke og er klar til at spise, efter 10-15 minutters afkøling.

Projekt bagværk Lækre sprøde og saftige boller - Projekt bagværk Lækre sprøde og saftige boller - Projekt bagværk

Følg med på bloggen igen imorgen, hvor jeg giver dig en status samt opskrift på mit langtidshævede grydebrød.

Rigtig god weekend!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

4 Comments

 1. Katrine
  26. januar 2016 at 9:03 PM
  Reply

  Jeg bagte disse boller i går – dog med små ændringer. Og de blev megagode!!
  De minder om nogle jeg ofte har bagt førhen. Den store forskel er måden at bage dem på. Altså med varmluft først og så almindelig bagefter. Det var en god ændring for mig (Y)

  • Annesofie
   27. januar 2016 at 6:44 AM

   Super! Jeg er blevet ret vild med det langtidshævning, der er ingen tvivl om at det gør brødet rigtig lækkert – særligt sammen med en ordentlig tur på køkkenmaskinen 🙂 Rigeligt med salt og så lidt god honning og sirup, det gir også en tosset god smag, har jeg fundet ud af. Bollerne blir super sprøde på denne måde, det kan jeg godt lide 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.