Klassisk fransk løgsuppe – billig og lækker forret
Mangler du inspiration til en billig og lækker forret, er klassisk fransk løgsuppe et rigtig godt bud. Du kan lave den flere dage i forvejen, og tilberedes den fra bunden på en god hjemmelavet oksefond tilsat en sjat hvidvin, en smule sherryvineddike, og måske endda en skvis cognac samt et par timiankviste voila – du har en suveræn udsøgt suppe, der smager så englene synger. Sæt kronen på værket ved at toppe løgsuppen med brød gratineret med en fast fransk/schweizisk Gruyére – pt. på tilbud i Rema til 35 kroner.
Gå ikke på kompromis
Løgsuppe har jeg lavet i mange variationer på forskellige fonder, jeg har endda tilsat den lidt sprød bacon, grøntsager og sågar et skvæt fløde – det er det herlige ved supper – de kan snildt justeres lige efter det, man ligger inde med og har lyst til. Når det kommer til den klassiske franske løgsuppe handler det dog om at træde varsomt, da den traditionelle version smager så vidunderligt og intenst, at folk let bliver skuffede over en freestylet eller tynd løgsuppe eksempelvis lavet på en bouillonterning. Jeg vil derfor anbefale dig at lave en god kraftig oksefond og ikke spare på ingredienser som hvidvin, cherryvineddike og frisk timian, hvis du serverer suppen som forret til dine gæster.
Grillede ostebrød
Til en klassisk fransk løgsuppe serverer jeg grillede brød, der kort forinden servering gratineres i ovnen. Det tilfører måltidet god smag, fylde og konsistens. Suppen er ganske enkel og består ikke af meget mere end fond og karamelliserede løg, men smagen er fuld af power og velsmag – alt sammen gør denne suppe enormt velegnet som forret. Jeg foretrækker at bruge baguettes, da det giver ostebrødene en passende størrelse. Jeg dumper et ostebrød i hver suppeskål og serverer resten ved siden af på et fad.
Anretning
Server din klassiske franske løgsuppe i små suppeskåle, store dybe tallerkener, fine gamle porcelænskopper eller rustikke støbejernsskåle/små gryder (se billeder). Jeg bruger lidt af hvert, og portionsanretter de skåle og tallerkener der kan tåle en tur i ovnen – resten af suppen hældes i min bedstemors gamle suppeterrin der pynter fint ved bordet til dem, der ønsker endnu en portion.
Se alle mine supper i mit opskriftindeks her
Klassisk fransk løgsuppe – billig og lækker forret
Dette skal du bruge
- 10-12 gule løg
- 2 spsk. smør
- 1 fed hvidløg
- 2-3 kviste timian
- 2 laurbærblade
- 2 spsk. sherryvineddike
- 3 dl. tør hvidvin, eksempelvis en god Riesling
- knap ½ dl. cognac/ tør sherry hvis du har dette i huset
- 1½ liter god kalve -eller oksefond, se opskrift i nedenstående
- Salt og peber
- 100 gram Gruyere eller Vesterhavsost
- 8-10 skiver baguette el. daggammelt brød
Sådan gør du
- Først koger du oksefond, medmindre du har en liggende på køl eller frys. Start gerne en dag eller to i forvejen – løgsuppen tager ikke skade af at vente i køleskabet, tværtimod.
- Pil løg og hvidløg og skær dem i tynde skiver. Sauter løgene på en pande i smør, når løgene klarer krydres de med salt og peber og tilsættes sherryvineddike. Løgene steges videre ved lave varmegrader i ca. 45-60 minutter til de karamellisere, vend dem et par gange undervejs og fat dig med en god portion tålmodighed ift. processen.
- Når løgene er helt perfekte overhældes de med hvidvin. Kog panden af og kom nu indholdet over i en gryde, tilsæt 1,5 liter (eller mere) okse/kalvefond sammen med et par kviste timian, 2 stk. laurbærblade og lidt cognac.
- Lad det hele småkoge i godt 30 minutter, brug ventetiden på at forberede de grillede ostebrød.
- Skær baguettes i skiver af ca. 3 cm tykkelse, put dem på en grillriste og lad dem riste i ovnen i ca. 5-8 minutter på 200 grader varmluft – de skal være tørre og sprøde. Ta´brødene ud af ovnen og riv din faste hårde ost. Sæt brød og revet ost til side klar til når de skal puttes i suppen og gratineres.
- Fisk krydderierne op af suppen, smag suppen til med salt og peber. Vær rundhåndet med saltet, suppen kan ta´meget salt, derfor er det vigtigt, at du smager mange gange. Den blive let for fad i smagen, hvis den ikke er ordentligt tilsmagt med salt.
- Hæld en stor grydeskefuld suppe i portionsskåle eller dybe tallerkener, læg nu et stykke grillet brød i midten af skålen/tallerkenen – dæk brødet med en venlig spiseskefuld revet ost. Gratiner i ovnen under grill i ca. 3-5 minutter til osten er smeltet.
- Pynt suppen med lidt frisk timian, salt og friskkværnet sort peber.
Tip til en god og nem oksefond
Jeg slår gerne to fluer med ét smæk og koger min fond på et stykke oksespidsbryst i selskab med en 5-7 stk. oksekraftben – begge dele er ofte på tilbud i vinterhalvåret, hvor der er tradition for den slags supper, så det er et par billige måltider. Spis oksebrystet første aften og lad den lad franske løgsuppe stå på køl til næste dag, hvor den langsomt opvarmes igen. Det gør absolut ikke noget dårligt for suppen, at lade den trække på køl et par dage inden den spises. Derfor kan du med fordel lave denne suppe flere dage forinden, den skal serveres som forret for dine gæster.
Sådan gør du
- Bring kød og ben i kog sammen med 2-3 liter vand, skum af et par gange inden du tilsætter en porre, et løg, et stykke selleri samt en suppevisk.
- Oksespidsbrystet fiskes op efter godt godt 2-3 timer og serveres sammen med peberrodssauce, asier, kartofler og grøntsager, se opskrift her. Lad kraftbenene blive i suppen og lad det koge i yderligere en god times tid.
- kasser grøntsager og kraftben, si suppen igennem en sigte beklædt med et skoldet klæde, hæld igennem et par gange inden suppen hældes tilbage i en gryde.
- Kog suppen ind til du har omkring 1½ liter kraftig fond (det må ikke bulderkoge). På denne måde får du en rigtig lækker fond perfekt til fransk løgsuppe, oksekødssuppe osv. Med oksespidsbryst og løgsuppe har du dejlige måltider til flere dage. Brug evt. resterne fra oksespidsbryst til pålæg eller biksemad.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie
Bianca
21. januar 2019 at 20:59Supper er bare et must i denne tid ?
Anne Sofie
22. januar 2019 at 16:35Helt enig, og når man kan bringe fantastisk gastronomi ind i det, er det et kæmpe hit herhjemme 🙂
Rikke
23. januar 2019 at 10:51Mmm det lyder som en lækker suppe.