Braiserede svinekæber med sprød ovnbagt grøntsagsmos
Braiserede svinekæber med sprød ovnbagt grøntsagsmos, er en rigtig lækker søndagssimreret. Jeg serverede den for familien i aftes, og ikke et øje var tørt. Det er ikke udseendet, der sælger denne brune ret, det er smagen og kødets mørhed. Det møre kød faldt fra hinanden og skilte sig i små atomer, så snart gaflen rørte det. Er du vild med kød, der er så mørt, at det rent faktisk smelter på tungen, og alligevel har bibeholdt sin dejlige kødstruktur, er braiserede svinekæber et af mine bedste bud.
For et par år siden delte jeg en opskrift på ølbraiserede svinekæber i stegeso, der straks blev et stort hit. Opskriften er blandt bloggens mest besøgte med langt over 25.000 besøg fordelt i 2016 og 2017. Det har alle dage været min foretrukne version af de af braiserede svinekæber, men det kan sagtens gøres mere hverdagsagtigt og mere simpelt end den populære udgave i stegeso, der er helt perfekt som gæstemad.
Mit seneste bud er helt klassisk dansk med svinekæber i en herlig smagfuld brun sovs til ovnbagt grøntsagsmos og intet andet udover en lille tot persille eller timiankvist på toppen. Sprøde let syrligt marinerede grøntsager vil klæde denne ret, der let mangler konsistenser. Det møre kød smelter på tungen, og den glatte grøntsagsmos med sprød overflade forsvinder lige så let i én mundfuld. Lad dig ikke afskrække af rettens kedelige ydre, det smager fantastisk.
Braiserede svinekæber med sprød ovnbagt grøntsagsmos
Dette skal du bruge (4 personer)
- 10-12 store afpudsede svinekæber
- 2 spsk. smør
- En ½ liter Ale No 16
- ½ liter vand
- Saften af en halv citron
- 10-12 store perleløg eller skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 1 persillerod
- 3 skiver knoldselleri i mindre stykker
- 2-3 laurbærblade
- 4 timiankviste
- 1 stilk rosmarin
- 1 dusk persille
- 3-4 hele enebær
- 2 dl. piskefløde
- Salt og friskkværnet peber
- 1 spsk. kulør
- 2 spsk. saucejævner eller anden jævning
Sådan gør du
- Start med at afpudse svinekæberne, de skal være fri af hinder og sener. Salt dem let og kom dem på køl i et par timer. Har du ikke tiden til dette, springer du bare over dette trin.
- Skræl, hak og skær grøntsager i mundrette stykker. Perleløg skal blot pilles og dumpes i gryden hele.
- Svits svinekæberne brune i smør og krydr med friskkværnet peber og salt hvis ikke de allerede er saltet. Tilsæt hvidløg og timiankviste. Hæld øl og vand på så det dækker.
- Lad svinekæberne simre og skum af et par gange inden laurbærblade, persille, enebær og citronsaft tilsættes.
- Tilsæt gulerødder, persillerod, selleri og perleløg. Lad retten simre under låg i ca. 2½ time. Rør et par gange i timen og sørg for at det ikke koger.
- Hæld fløde ved og lad det koge let op. Tilsæt jævning og kulør, smag til med salt og peber.
- Server til sprød ovnbagt grøntsagsmos, pynt med friske krydderurter.
Rodfrugtmos
Dette skal du bruge
- 1 kg kartofler
- 3 persillerødder
- Et stort stykke knoldselleri
- Et halvt blomkål
- 1 stort løg
- 2 timiankviste
- Skallen af 1 usprøjtet citron
- 2 spsk. cremefraiche
- 4 spsk. smør i mosen samt 5 teskefulde til toppen
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skær kartofler, grøntsager og løg i mindre stykker, kog dem i vand til de er møre sammen med timian.
- Hæld vandet fra, tilsæt evt. lidt af kogevandet i gryden med svinekæber.
- Brug evt. en røremaskine til at piske mosen sammen. Tilsæt smør, cremefraiche, citronskal, lidt timian, salt og peber. Hæld mosen i et ildfast fad og fordel små klatter smør ovenpå. Med en gaffel laves der mønstre og træk gerne den smeltede smør rundt ovenpå mosen. Pynt med lidt timiankviste
- Bag grøntsagsmosen i ovnen i ca. 15 minutter på 200 grader varmluft til overfladen er flot gylden og sprød. Drys med lidt flagesalt inden servering.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kLpbFw9GInA[/embedyt]
Braiserede svinekæber med sprød ovnbagt grøntsagsmos – værs´go.
Rigtig go´appetit!