Karbonader med glaserede grøntsager og hollandaise
Endelig fik vi fat i de yderst eftertragtede nye aspargeskartofler, det skulle fejres og menuen stod på karbonader med glaserede grøntsager og hollandaise samt dampede hvide og grønne asparges – det var simpelthen et gudemåltid. Aspargeskartoflerne har vi sukket efter rigtig længe, og vi har aftalt, at vi næste år vil så og høste vores egne i haven. Jeg vil plante dem i små murerspande – en løsning jeg blev inspireret af i min mors kolonihave. I det hele taget skal jeg have gang i mange flere projekter til grøntsags -og urtehaven næste år, der er intet bedre end grøntsager fra egen høst.
Prøv dig frem med forskelligt tilbehør
Karbonader med grønærter er en rigtig mormorklassiker, men de smager også vanvittigt godt sammen med meget andet tilbehør – jeg kan godt lide at eksperimentere lidt og finde frem til nye gode kombinationer, men der er ikke meget, der ikke klæder en sprød og saftig karbonade. Er du vild med mormors klassiske karbonader med grønærter, så find opskriften her.
Oftest bruger jeg grøntsager i sæson, hvilket giver en naturlig variation til tilbehøret. Én af de helt gode klassikere herhjemme er glaserede grøntsager, grønne asparges og hollandaisesauce – det matcher karbonaden eminent godt, og batter også godt på grøntsagskontoen. Du kan bruge de grøntsager du bedst kan lide, men jeg vil slå et slag for kombinationen med forårsløg, skalotteløg, spidskål, sukkerærter og gulerødder samt cherrytomater.
Karbonader med glaserede grøntsager og hollandaise
Ingredienser
Karbonader
- 800 gram Kalv/flæsk 8-12%
- 1 stk æg
- 4 dl rasp
- 1 tsk salt og peber
- 3 spsk smør
- 2 spsk olivenolie
Glaserede grøntsager
- 1 spsk smør
- 3 stk gulerødder
- 1 håndfuld sukkerærter
- 3 stk skalotteløg
- 2 stængler forårsløg
- 6-8 stk cherrytomater
- 1/4 spidskål
- 2 spsk sherryvineddike el. hvidvineddike
- 1 spsk akaciehonning
- 1 spsk frisk timian
Sådan gør du
Karbonaderne
- Start med at forberede hollandaisesaucen, så grøntsagerne og sidst karbonaderne.Del kødet i 4 store bøffer, form dem så de er faste, runde og flade. Dyp karbonaderne i et sammenpisket æg tilsat salt og peber, vend dem i rasp til al kød er dækket.
- Steg karbonaderne i olie og smør i ca. 4-5 minutter på hver side. Vend dem gerne et par gange. Start med at stege dem ved høj varme og skru da ned på middelvarme.
- Ta´karbonaderne af panden og drys med flagealt.
Grøntsager
- Skær gulerødder i mindre tynde stænger, hak spidskålen groft, halvér skalotteløg og cherrytomater og snit forårsløg. Sukkerærterne skylles.
- Svits først løg og gulerødder i smør, tilsæt da cherrytomater og spidskål og til sidst sukkerærter. Krydr med salt, peber og frisk timian.
- Overhæld grøntsagerne med eddike, lad det dampe lidt af og tilsæt nu akaciehonningen. Lad det stå ved lave varmegrader til grøntsagerne er glaserede. Vend grøntsagerne rundt et par gange.
- Server til nye kartofler, dampede asparges og hollandaisesauce - find opskriften på hollandaisesauce her på Madfilosofie, se ovenstående link.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg svarer altid igen og forsøger at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er så hyggeligt og sjovt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie