Mør og lækker ovnbagt laksefilet
I sidste uge lavede jeg en rigtig mør og lækker ovnbagt laksefilet som let og delikat forret til vores overdådige fredagsmiddag. Vi skulle fejre, at Mads endelig havde friweekend fra sin uddannelse som brandmand. Vi savner vores weekender sammen som familie, og når muligheden melder sig, skal der skrues helt op for den gastronomiske forkælelse samt overraskelser. Jeg er efterhånden blevet ret god til at tilberede fisk, og denne laks var jeg vild med. Jeg spiste et helt stykke med stort velbehag, og normalt er jeg ikke er begejstret for laks.
Færøsk laksefilet fra fiskehandleren
Jeg havde købt et hel side færøsk laksefilet hos fiskehandleren i Hjørring, og kvaliteten var i top. Det er ikke sidste gang, vi køber laks fra Fisk er godt – Hjørring, der ofte kører gode fiskeauktioner og JA TAK tilbud på deres Facebookside. Laksesiden vejede over 1 kg, så jeg skar den midt over, og har nu en halv laksefilet liggende i fryseren til en anden god fiskeforret.
Til den ovnbagte laksefilet serverede jeg smørstegte porrer, dampede grønne asparges og en dejlig hjemmerørt estragon -og rucolamayo anrettet i små dutter hist og her rundt på tallerkenen. Det smagte skønt sammen og den kølige Sancerre vi drak hertil var helt perfekt som modspil til den fede fisk.
Find flere fiskeretter lige her i mit opskriftindeks under overskriften “Mandagsfisk”.
Server eventuelt en dejlig hollandaisesauce til laksen, find min opskrift her
Mør og lækker ovnbagt laksefilet
Ingredienser
Ovnbagt laks
- 600 gram laksefilet frisk mulig
- ½ stk. citron saft og skal
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk. frisk timian
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. Friskkværnet peber
Estragon og rucolamayo (stor portion)
- 2 stk. past. æggeblommer
- 2 spsk. æblecidereddike
- 4 dl. rapsolie måske mere
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 spsk. worchestershiresauce
- ½ tsk. salt og peber
- 1 håndfuld friske estragonblade
- 2 håndfulde rucolasalat
- 1 spsk. citronsaft
Sådan gør du
Laksen
- Skær eventuelle tynde fedtkanter fra laksen. Læg den i et ildfast fad indsmurt i olivenolie. Laksen skal ligge på skindsiden og krydres med salt, peber, citronskal og frisk timian på toppen, dryp kun med enkelte dråber olivenolie på toppen.
- Bag laksen i en forvarmet ovn i 12 minutter på 200 grader varmluft.
- Dryp lidt frisk citronsaft udover den bagte laks, lad den stå i et par minutter inden du forsigtigt skærer den ud i 4 portioner. Anret på tallerken med grønne asparges der har ligget i saltet kogt vand i ca. 4 minutter. Smørstegte porrer, estragon -og rucolamayo og pynt med friske krydderurter. Drys med flagesalt og friskkværnet peber.
Estragon -og ruccolamayo
- Pisk æggeblommer med sennep, eddike, worchestershiresauce, salt og peber til æggenmassen skummer.
- Tilsæt olie lidt efter lidt i starten i små mængder under konstant omrøring (brug evt. håndmixer).
- Når mayonnaisen har den rette konsistens og smag er den færdig.
- Kom nu estragon og rucolasalat samt lidt frisk citronsaft i en foodprocessor eller blender og blend til det er helt findelt. Tilsæt et par spiseskefulde mayonnaise og rør et par gange. Pisk mayoen godt sammen og gem det resterende mayonnaise til senere brug ovenpå æg og pålæg eller tilsæt et par fed hvidløg og anvend det som aioli til sprødstegte kartofler.
Rigtig go´appetit!
Har du spørgsmål eller kommentarer til mine opskrifter, er du meget velkommen i nedenstående kommentarfelt – jeg forsøger altid at hjælpe.
Når du går i gang med mine opskrifter, må du meget gerne bruge hashtagget #madfilosofie på Instagram eller @madfilosofie på Facebook, så jeg kan følge lidt med hos dig. Det er hyggeligt at være med på sidelinjen og se mine opskrifter få nyt liv.
De bedste hilsner
Anne Sofie