Go Back

Opskrift på en kraftig hjemmelavet oksefond

Ret Fond, Sauce
Køkken Dansk, Fransk
Keyword Fond, Oksefond, Rødvinssauce
Forb. tid 1 day

Ingredienser

  • 1-1½ kg. Okseben og afpuds
  • 10 stk. cherrytomater eller 1 spsk. tomatpure
  • 1 spsk. hvedemel
  • 2 stk. gulerødder
  • 200 gram knoldselleri
  • 1 stk. porre
  • 3 stk. skalotteløg
  • 1 helt hvidløg ca. 8 fed
  • 1 håndfuld timiankviste
  • 1-2 stk. rosmarinkvist
  • 4 stk. laurbærblade
  • 3-4 stk. enebær
  • 1 tsk. hele peberkorn
  • 1 håndfuld persille gerne med stilk
  • 1 tsk. salt tilsættes efter reduktion

Sådan gør du

Først i ovn

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft, skræl knoldselleri og vask gulerødder og porre, skær løg og hvidløg midt over, ingen grund til at fjerne skallerne.
  • Læg ben og afpuds i en dyb bradepande, drys en spiseskefuld hvedemel ud over kød og ben og læg nu skrællede grøntsager og halvdelen af krydderurterne ned i bradepanden. Har du ikke cherrytomater, kan du smøre benene med lidt tomatpure.
  • Bag nu alle ingredienserne i ovnen i ca. 1 time, vær ikke bange for at ben og grøntsager bliver for afbrændt. Ta´bradepanden ud og fisk alle ingredienserne op med en pølsetang eller madpincet, læg det ned i en stor gryde - KASSÈR fedtstoffet fra bradepanden, det skal IKKE med i gryden.

Så i gryde

  • Dæk nu grydens indhold med vand og tilsæt lidt friske krydderurter og laurbærblade. Bring det i kog og skum af over flere omgange til der ikke kommer urenheder til overfladen. Nu skal fonden simre i ca. 8 timer og gerne mere.
  • Når fonden har simret i gode 8 timer (gerne 10), er det vigtigt at si al fonden fra igennem en finmasket si, gerne af to til tre omgange. Kassér ben og grøntsager. Lad nu fonden reducere godt til du har mindre end halvdelen af fonden tilbage.
  • Nu kan du salte din fond og smage til. Gem gerne lidt fond i fryseren til en anden god gang. Brug din kraftige oksefond til at give kraft og umami i saucer og supper, den er særligt god i en rødvinssauce.