Blog posts

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce

Gæstemad, Hverdagsmad, Mormormad, Saucer, Velkommen i mit køkken

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce 

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce er en af de herlige simre- mormorretter, der i sin oprindelse er helt genialt sammensat ift. til de 5 grundsmage, som bør være grundkomponentet i ethvert måltid. Det er bl.a de 5 grundsmage, der er med til at femhæve en rets gode velsmag, de stimulerer vores sanser, og er med til at give os en bedre mæthedsfornemmelse – derfor er det så vigtigt at have øje for disse grundsmage i al madlavning.

Læs mere om de 5 grundsmage: Hemmeligheden bag en god sovs

Når jeg laver mad, tager jeg altid højde for at inkludere disse grundsmage, men også forskellige konsistenser er noget jeg går højt op i. Det kan være, at jeg tilføjer retten en cremet fornemmelse vha. en selleripure, cremesauce eller en grøntsagsmos – ved siden af den kan der være et sprødt element fra en crispy salat, grøntsagschips eller noget sprødstegt serranoskinke.

For mig indeholder et godt veltilberedt måltid samtlige grundsmage og flere konsistenser – det giver sådan en god balance og tilfredshedsfornemmelse i hver en mundfuld. Hvis ikke dette er noget du tidligere, har tænkt over, når du sammensætter et måltid, vil jeg anbefale dig at gøre det. Prøv engang med ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce og dampede grøntsager med bid, dertil serveres en lækker sprød ruccolasalat med ristede nødder og granatæblekerner – så har du lidt af det hele på din tallerken.     

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce 

Dette skal du bruge

I gryden med spidsbryst

  • 1 -1,5 kg oksespidsbryst
  • Vand/okse eller kalvefond der dækker spidsbrystet (bouillonterning kan bruges)
  • 1 lille mørk øl der er sød og mild (for at undgå for megen bitterhed)
  • 1 porre
  • 2 gulerødder
  • 1 persillerod
  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stykke selleri
  • 1 suppevisk med laurbærblade, persille og timian
  • Salt og peberkorn
Sådan gør du
  1. Kom det ferske eller sprængte oksespidsbryst i en gryde med øl og vand/fond der lige netop dækker det. Har du ikke en god okse/kalvefond kan du bruge en terning i vandet.
  2. Når fonden/vandet småkoger, skummes urenheder fra af flere omgange – brug en øse. 
  3. Tilsæt grøntsager, peberkorn, 2 tsk. salt og suppevisk, lad det simre i 2 – 3 timer.  
  4. Fisk oksespidsbrystet op og pak det ind i stanniol. Lad suppen koge ind mens du forbereder tilbehøret til retten. Smag suppen til med salt når den har opnået ønsket kraft.
  5. Inden servering skæres spidsbrystet i skiver af ca. 2 cm tykkelse. 

Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce 

Peberrodssauce

Dette skal du bruge

  • 1 spsk. smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • ca. 5 dl. suppefond fra kogevandet
  • 1 dl. piskefløde
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • 1 tsk. rørsukker
  • ca. 150 gram revet peberrod
  • 1 tsk. sennep
  • Lidt citronsaft
  • Salt og peber
Sådan laver du peberrodssaucen
  1. Kom en god spiseskefuld smør i en tykbundet gryde, tilsæt melet og pisk det godt sammen med et piskeris. Fonden tilsættes lidt efter lidt under piskning til en ønsket konsistens er opnået.
  2. Tilsæt sukker, eddike, salt og peber og lad saucen småkoge i ca. 5 minutter. 
  3. Tilsæt piskefløde og evt. lidt mere suppefond, hvis saucen er for tyk, lad det koge lidt mere ind.
  4. Smag til med salt og peber, lidt frisk citronsaft og tilsæt friskrevet peberrod, saucen småsimre i endnu et par minutter inden servering. 

Tilbehør til ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce

Når vi får oksespidsbryst er det lidt forskelligt hvilket tilbehør vi får. Dog får vi altid kogte kartofler med persille og et udsnit af dampede grøntsager som gulerødder, spinat og porrer til. Som regel får vi også gerne en sprød salat og bagte eller glaseredeløg hertil. Lav det du har mest lyst til og forsøg at medtænke flere konsistenser og de 5 grundsmage.  
Ølbraiseret oksespidsbryst med peberrodssauce Beklager manglende billeder af processen, nogle gange går det lidt for hurtigt. 

Rigtig go´appetit!  

 

 

 

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.