Blog posts

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Hverdagsmad, Velkommen i mit køkken

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce er blandt favoritterne herhjemme. Favoritretter har vi mange af, men denne ret er en gammel kær kending, der bare aldrig mister sin popularitet. Retten er særdeles velgenet som fryseret, hvorfor vi ofte har en portion liggende i fryseren, klar til at blive opvarmet på de mest hektiske dage. Det er jeg stor fortaler af. Derfor er nedenstående opskrift også nedfældet som dobbelt portion. 

Se også→ mine 20 favorit fryseretter.
Italiensk kødbollereligion ? 

Der findes mange versioner af lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce, nogle kødboller laves af ren oksefars, mens andre er lavet på kalv eller en blanding af halv kalv/flæsk. Nogle opskrifter tager rekord kort tid, mens andre kræver det meste af en dag at tilberede. Min opskrift tager knap 2 timer, men den regulære arbejdstid er naturligvis kun omkring en god ½ time. Kødet i mine lækre italienske kødboller består af 2/3 hakket oksekød og 1/3 kalv/flæsk –  det giver kødbollerne en lækker smag og en skøn struktur og konsistens. I kødfarsen tilsætter jeg grøntsagsbouillon, æg, løg, tørrede og friske krydderurter, hvidløg, citronskal, parmesanost, rasp og lidt mel.

Jeg former kødbollerne i hænderne med en teske, og steger dem i olivenolie til de er flotte gyldne. Herefter lægges de i et ildfast fad, og overhældes med den dejligste cremede tomatsauce og færdigbages i ovnen – du kan også forsigtigt dumpe dem ned i tomatsaucen og lade dem simre færdige i tomatsaucen, men vær opmærksom på, at de let kan smuldre, hvis konsistensen er lidt løs. Jeg vil anbefale det ildfaste fad, hvis du er i tvivl om hvorvidt kødbollerne er faste nok.

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Cremet tomatsauce
Dette skal du bruge
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 stort løg, finthakket
  • 3 fed hvidløg
  • ½ dl. cognac til flambering
  • 1 tsk. tørret chiliflager
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 1 dl. piskefløde
  • 3 dåser flåede tomater
  • Saften fra 1 citron, husk at rive skallen forinden
  • 2 spsk. sherryvineddike eller hvidvineddike
  • 2 laurbærblade 
  • 1 tsk. tørret merian
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 1 spsk. Friskhakket bredbladet persille
  • 1 spsk. Friskhakket basilikumblade 
  • 2 hele kviste rosmarin
  • 2 spsk. revet Parmigiano reggiano/Grana
  • Salt og peber 
Sådan gør du
  1. Skær hvidløg i tynde skiver og hak løget meget fint. Sauter løget i olivenolie i et minuts tid, inden hvidløget svitses med, tilsæt også chiliflagerne.
  2. Tilsæt nu cognac og varm den op uden at koge (husk at slukke emhætten). Sæt ild til spiritussen (dampende og ikke ned i væsken). Når man flamberer tilfører man retten en dejlig intens og karakteristisk smag – jeg foretrækker, at bruge en cognac det efterlader en dejlig blød og rund smag. Du kan dog bruge mange forskellige former for spiritus der har en alkoholprocent over 40. 
  3. Når alkoholen er fordampet, tilsættes tomatpureen der svitses let og røres sammen med løg og hvidløg. 
  4. Tilsæt 2 spsk. sherryvineddike eller hvidvinseddike, lad det koge ind. Tilsæt nu de hakkede tomater, laurbærblade og to hele stilke frisk rosmarin. Lad tomatsaucen småsimre i ca. 1 time. Ventetiden bruges på at røre farsen, den må gerne trække på køl i en halv times tid.
  5. Tilsæt fløde, citronssaft, revet Parmigiano og friske krydderurter. Lad det simre i ca. 10 minutter (steg kødbollerne).  
  6. Smag til med salt, peber og evt. en anelse rørsukker. 

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Italienske kødboller
Dette skal du bruge (stor portion)
  • 800 gram hakket oksekød 
  • 400 gram hakket kalv/flæsk 
  • En ½ dl. afkølet bouillon (kogt vand tilsat 1/4 grøntsagsbouillonterning)
  • 1 æg
  • 4 spsk hvedemel
  • 4 spsk. rasp
  • En ½ dl. revet Parmigiano reggiano eller Grana Padano
  • 3 fed hvidløg, presset/revet
  • 1 løg, revet
  • Fintrevet citronskal fra 1 øko/usprøjtet citron  
  • 1 tsk. tørret salvie
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 2 tsk. tørret timian 
  • En håndfuld hakket frisk basilikum
  • En håndfuld hakket bredbladet persille
  • 1 spsk. hakket frisk rosmarin
  •  Salt og peber
Sådan gør du
  1. Ligger du ikke lige inde med en god hjemmelavet grøntsags- eller oksefond, kan du sagtens bruge en helt klassisk bouillonterning eller en anden flydende købebouillon. Til en anden god gang vil jeg anbefale dig at hælde lidt af din hjemmelavet fond på fryseposer, således er det super nemt lige at trykke sådan et par gode fondterninger ud, men købefonden gør det altså også helt fint. Kom 1 dl. vand og ca. 1/4 af en grøntsagsterning i en lille kasserolle, kog op til alt er helt opløst, reducer til du har omkring en ½ dl. tilbage. Afkøl.   
  2. Bland hakket oksefars og kalv/flæsk i en stor skål. Tilsæt æg og den afkølede bouillon. Rør godt sammen, farsen skal være klistret og lind.
  3. riv løg, hvidløg, parmesanost og citronskal, hak alle de friske krydderurter. Hæld alle ingredienserne ned i skålen til farsen og mix det godt sammen, enten med en røremaskine på laveste niveau eller en håndmixer med kødkroge. Løbende tilsættes rasp, mel, godt med friskkværnet sort peber og salt.
  4. Kom madfilm over skålen med fars og sæt den på køl i en halv times tid (imens simre tomatsaucen).
  5. Form kødbollerne i hænderne ved hjælp af en teske, bollerne skal være medium størrelse. Steg dem i olivenolie på en stegepande til de er flot gyldne med en let stegeskorpe.
  6. Hæld kødbollerne i et ildfast fad og overhæld dem med tomatsaucen. Bages i ovnen i 15 minutter på 200 grader.     
  7. Server til frisk spinatpasta eller klassisk spaghetti. Føler du dig overskudsagtig, kan vælge at lave din egen hjemmelavede spinatpasta – denne vil jeg prøve næste gang, jeg laver pasta.
  8. Pynt med friske basilikumblade og drys med revet Parmigiano reggiano/Grana.  

Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce Lækre italienske kødboller i cremet tomatsauceLækre italienske kødboller i cremet tomatsauceLækre italienske kødboller i cremet tomatsauce

Mit bud på lækre italienske kødboller i cremet tomatsauce, værs´go 🙂

Vild med italienske pastaretter, så prøv også denne spaghetti carbonara med et frisk tvist.

Rigtig go´appetit!

”Signature”

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejseguides og anmeldelser.

2 Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.