Chokoladebrownie toppet med karamelcreme og saltristede mandler
I lørdags bidrog jeg med én eneste fornuftig god gerning, da jeg lavede chokoladebrownie toppet med karamelcreme og saltristede mandler til familien (Sygdomsramt). Det blev en chokoladebrownie bestående mest af smør, vældig god chokolade bl.a. fra Valrhona, rørsukker, æg og mel. Karamellen (dulce leche) passede sig selv og tog form direkte i dåsen, som jeg kogte i knap 4 timer, for at opnå en mere fast karamel. Min chokoladebrownie var lavet på slump, for det plejer at lykkes meget godt – denne gang måtte min kage dog i ovnen over to omgange, da bunden i midten af kagen ikke var færdigbagt. Det gik ikke ud over den gode smag, men derimod det æstetiske udtryk. Den knækkede kage fik yderligere 13 minutter inden Mads (igen) hev den ud til afkøling. Alt i alt blev det til en rigtig lækker og ikke mindst tung lørdagsdessert 🙂 Opskriften får du mens den stadig står klart på lystavlen.
Chokoladebrownie toppet med karamelcreme og saltristede mandler
Dette skal du bruge:
- 1 dåse sødet kondenseret mælk
- 200 gram mandler
- Salt
- evt. lakridspulver
- Vaniljeis
Browniedej:
- 125 gram smør
- 475 gram god chokolade
- 4 æg
- 300 gram rørsukker, jeg brugte den mørke
- 2 tsk. vaniljesukker
- 2½ dl. hvedemel
- Lidt salt
Karamelcreme:
Kog en dåse kondenseret mælk i ca. 3½-4 timer. Dåsen skal være dækket af vand hele tiden, se til det ca. én gang i timen. Dåsen skal småsimre og køle af i 1-2 timer inden du åbner dåsen. Karamelsaucen kan hældes på glas og opbevares på køl i op til 3 uger. Du kan med fordel lave karamellen flere dage i forvejen.
Sådan gør du:
- Allerførst skal dåsen med sødet kondenseret mælk færdigkoges
- Smelt smør og chokolade ved svag varme i en kasserolle. Gem ca. 100 gram hakket chokolade til den færdigrørte dej
- Pisk æg, salt og sukker til en ensartet masse
- Bland mel og vaniljesukker sammen i æggemassen, si melet for at undgå klumper – vend nu chokolademassen ved
- Hæld dejlen i en smurt bageform, ca. 20×25 eller tilsvarende
- Bag kagen nederst i ovnen ved 180 grader i ca. 35-40 minutter, stik midt i kagen med en kødnål for at se om din brownie er færdigbagt – min ovn kører indimellem sit eget show, og det er tit et problem med ovne, så hold øje
Imens kagen afkøler, kan du passende hakke de salristede mandler. Opskriften på saltristede mandler kan du finde på nettet, der er mindst 1 milioner blogopskrifter med dem. Peanuts kan også være et fint match til kagen og den lækre karamel. Prøv evt. disse saltlakrids-mandler fra Madbanditten, det er helt sikkert et hit med lakrids til den tunge chokoladebrownie. Pynt kagen som du formår, (ikke min stærke side) overdæk et lille stykke brownie med karamel og hakkede saltmandler. Server med vaniljeis til.
Rigtig go´appetit!
1 Comment