Blog posts

Skipperlabskovs – oldie but goodie

Skipperlabskovs – oldie but goodie

Velkommen i mit køkken

Skipperlabskovs – oldie but goodie

Skipperlabskovs er en gammel Nordtysk egnsret bestående af en slags kartoffelgrød kogt på fond med kød, løg, laurbærblade og peber. Den har hittet i de danske køkkener siden 1800 tallet, og blev særligt brugt i de fleste skibs-køkkener, heraf navnet. Det er altså en rigtig “oldie but goodie”. Skipperlabskovs er en skøn smagfuld simreret, der gør sig godt som klassisk efterårs og vinterret – den er også kendt som en rigtig “herreret”. (Kartofler, kød og løg)

Forleden aften lavede jeg den gode ret, og der var stor enighed blandt alle drengene om, at dette altså var rigtig kræs. Faktisk er det første (absolut ikke sidste) gang jeg har serveret retten for mine børn, og modtagelsen var ikke til at tage fejl af. Den nordtyske simreret er jo ikke ligefrem den kønneste ret man kan diske op med. Det er lidt af en farveløs, lysebrun mos, der mest af alt ligner opkast. Men skindet bedrager, for under det grimme ydre gemmer sig en fantastisk smagfuld og mør simreret, der smelter på tungen og kan indtages med ske. Opskriften er naturligvis min egen, og den er faktisk blevet så god, at jeg vil dele den her på bloggen. Min “oldie but goodie-ret” tager ca. 3 timer at fremtrylle – derfor egner den sig bedst som weekendret. Den serveres med nybagt rugbrød, sennep og et ordentligt læs syltede rødbeder og evt. disse råsyltede rødløg.

Skipperlabskovs – oldie but goodie

Dette skal du bruge 
  • 1 kg oksebov eller oksetykkam
  • 1 kg. bagekartofler
  • 6-7 løg, 3 gule og 4 skalotteløg
  • 1 liter hjemmelavet hønsefond, alternativt en god købefond
  • Ca. 150 gram smør til stegning og montering
  • 6-8 store laurbærblade
  • 3 enebær
  • 1 spsk. peberkorn
  • Et par kviste frisk timian
  • En god sjat sherryvineddike
  •  1 spsk. god grov sennep 
  • evt. en sjat mørk øl
  • Et bundt purløg til drys
  • Nybagt rugbrød med smør
  • Syltede rødbeder 

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Sådan gør du
  • Skær din rensede oksebov (fri af hinder og fedt) i små stykker
  • Svits kødet i smør og lidt olivenolie og hæld det over i skål
  • Hakkede løg klares i smør og kødet tilsættes
  • Hæld din hønsebouillon ved og tilsæt laurbærblade. Saml enebær og peberkorn i en tepose som nemt fiskes op, når retten er færdig
  • Lad det småsimre i ca. 1½ time. (imens skræller du bagekartoflerne og skærer dem i mindre stykker – der er også tid til at bage rugbrød)
  • Tilsæt kartofler og lad gryden småsimre under låg i endnu 1 time. Kartoflerne skal lige netop være dækket af fond (tilsæt evt. lidt mørk øl til det dækker)
  • Når kartoflerne er ved at være møre, tilsættes en god sjat sherryvineddike samt 1 spsk. grov sennep, fisk laurbærblade og tepose op. Smag til med salt, peber og sennep og rør med en grydeske et par gange i løbet af de næste ca. 10 minutter
  • Monter med smør og server
  • Drys med rigeligt purløg og nyd retten med rødbeder, rugbrød med smør og sennep

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Skipperlabskovs - oldie but goodie

Prøv også denne lækre simret : Krydret og cremet gullasch

Rigtig go´appetit!

MADfilosoFie - May the force be with you!

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejser, familie, livsstil, skønhed - tips og tricks

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *