Blog posts

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Tips & Tricks, Velkommen i mit køkken

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad er temaets overskrift, og jeg har valgt at sætte fokus på det, da det er en efterspurgt udskæring i den dyrere ende. Der er ikke alene mange penge at spare ved selv at skære kødet ud til bøffer og steg – du kan også anvende alt fra din oksemørbrad og undgå dyrt madspild – samtidig vælger du selv størrelsen på dine bøffer, og det er altid en fordel. I supermarkederne kan du nemt komme til at betale 150 kroner for to stk. tournedos eller 275 kr for et stykke Chateubriand, og så vejer den ikke engang 600 gram. Det er alt for dyrt ift. den pris, det koster at købe en hel mørbrad og selv gå i gang. Du får samtidig en bragende god fond, mørbradstrimler til en krydret wokret eller en solid omgang Stroganoff. For mig handler det om at få udnyttet alt kødet, og sådan får du mest ud af din oksemørbrad . Oksemørbrad er et lækkert og mørt stykke kød de fleste elsker – det er svært at ødelægge, og kødet har masser af anvendelsesmuligheder og går rigtig godt sammen med de fleste råvarer. Du kan lave mange retter ud af 1 stk. oksemørbrad, og der mange penge at spare, hvis du køber din mørbrad, når den er på tilbud. Der er tit tilbud på fersk oksemørbrad i Lidl, de koster typisk fra 79-99 kr pr ½ kg. I Føtex kører de mest tilbud på frossen mørbrad og prisen ligger ofte helt ned til 59 kr. pr ½ kg. Jeg kan anbefale begge dele, da jeg altid har været godt tilfreds med kvalitet og pris.Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Mørbraden du ser i indlægget her ↑ har jeg købt I Lidl, den er fersk og vaccumpakket og vejer omkring 2500 gram. Den kostede mig omkring 400 kroner, men nu har jeg også fået oksemørbrad til mindst 4 festmiddage, hvor der ved to af portionenerne er beregnet kød nok til gæster. Jeg har også fået mig en forrygende fond og en omgang hjemmelavet bouillon. Jeg kan godt lide at have noget lækkert kød i fryseren klar til en gæstemiddag og derfor skar jeg kødet ud i større portioner, end hvad jeg ellers ville gøre. Det svarer rundt regnet til en kødpris på omkring 65 kr. pr middag, eller retter med oksemørbrad nok til 20 pers. – det er billigt, i hvert fald når det kommer til oksemørbrad. Det betyder at vi herhjemme langt oftere kan tillade os at spise det ellers dyre kød, fordi det rent faktisk sagtens kan hænge sammen. Mit råd til dig er at købe en hel oksemørbrad, når de gode tilbud kommer og det gør de jævnligt, så husk at holde øje med tilbudsaviserne.

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Først renser jeg min mørbrad ved at skære den fri af de hvide hinder og løst fedt. Dette kommer jeg i en gryde med vand sammen med løg, krydderurter, champignons, hvidløg og porretop, og så koges det til fond og bouillon.Sådan får du mest ud af din oksemørbrad6 Sådan får du mest ud af din oksemørbrad7 Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Fonden bruger jeg typisk til en rigtig lækker sauce, eksempelvis rødvinssauce, det passer super godt til en tournedos eller en saltindbagt oksemørbrad. Når mørbraden er renset, finder jeg det mest ensartede og tykkeste stykke på mørbraden – også kaldet Chateubriand. Dette skærer jeg fra til en steg på ca. 800 gram. Resten af mørbraden skærer jeg til bøffer og strimler til en omgang beuf saute stroganoff og så lidt til wokstrimler til en portion hot thairet. Sådan får du mest ud af din oksemørbrad8Sådan får du mest ud af din oksemørbrad10

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad11

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad12

Sådan får du mest ud af din oksemørbrad

Som nu nok har regnet ud, står menuen i aften på helstegt oksemørbrad med rødvinssauce, grønne asparges, syltede cherrytomater og sprøde hasselback kartofler. Det er en klassisk og god ret som man aldrig går fejl af. Rødvinen er vi endnu ikke blevet helt enige om. Tidligere i dag var vi til en lille vinsmagning, hos vores lokale vin-pusher Kristian, fra VinspecialistenVin1 Vin2

Mads var i et vældig shoppehumør og i aften har vi et ganske pænt udvalg af skønne rødvin der går suverænt sammen med vores oksemørbrad, så det er faktisk helt svært at vælge. Jeg tror dog jeg vil lade Mads få sin vilje med hans nye spændende Barolokøb.

En helt perfekt lørdagsmiddag – Sådan får du mest ud af din oksemørbrad!

Jeg håber du kan bruge mine tips til noget og ellers vil jeg ønske dig en fortsat god weekend.

GO´appetit!

MADfilosoFie - May the force be with you!

About the author

Livsstilsblog med fokus på mad, vin, rejser, familie, livsstil, skønhed - tips og tricks

2 Comments

  1. Katrine
    september 15, 2016 at 8:09 am
    Reply

    Jeg skal lave saltindbagt oksemørbrad på lørdag. Har du en god opskrift på saltdejen? Er det blot 1 til 1 med salt og mel, og så vand og olie for resten? 🙂

    • Anne Sofie
      september 15, 2016 at 11:34 am

      Hej Katrine.

      Det kan du tro jeg har, det er en af favoritterne 🙂

      Afhængig af hvor stor en oksemørbrad du skal lave, skal du bruge følgende :

      Saltdej

      300 g fint salt
      300 g hvedemel
      2 spsk vindruekerneolie
      2 dl. Vand

      Det er vigtigt at dejen ikke er for tynd omkring mørbraden, så jeg laver ofte en dobbelt portion. Det er rigtig lækkert at rulle mørbraden i hvidløg og friske krydderurter inden den lægges i dejen. Jeg elsker frisk timian og hakket bredbladet persille og lidt revet øko citronskal 🙂 Uhm! Jeg får helt lyst til det! Husk ikke at give det for lang tid i ovnen (30 min) på 200 grader afhængig af størrelsen. Det hviler i dejen i ca. 15 minutter. God fornøjelse!!

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *